You are hereNajave izleta

Najave izleta


06.05.2017 - 04:00 - 07.05.2017 - 20:00

 GORSKI KOTAR

Snježnik (1505 m), Veliki Risnjak (1528 m), Jelenc (1442 m) i Crni vrh (1335 m)

6. i 7. svibanj 2017. (subota i nedjelja)

 

Risnjak zauzima dominantan položaj u Gorskom kotaru te je uz Klek naš najmarkantniji vrh. Područje Risnjaka je još 1953.g. proglašeno nacionalnim parkom zbog očuvane prirode iskonske ljepote. Granice parka obuhvaćaju i izvor Kupe te vrh Snježnik. Zabranjen je bilo kakav utjecaj čovjeka na prirodu pa se posjetitelji mole da poštivanjem zaštitnog režima pridonesu očuvanju tog nedirnutog kutka naše domovine.

Snježnik je slikoviti kameniti greben okružen strmim livadama. Ime je dobio po velikim količinama snijega koji se, unatoč blizini mora, zadržava sve do kasnog proljeća. U neposrednoj blizini vrha nalaze se prirodna staništa krškog runolista, a 16 m ispod vrha je planinarska kuća Snježnik, na žalost, u vrlo lošem stanju. Vršno područje Snježnika obuhvaćeno je granicama Nacionalnog parka Risnjak.

Crni vrh ubraja se među vrhove istočnog dijela skupine Obruča jer se izdiže u području koje je prirodan nastavak niza vrhova iznad Grobničkog polja. Kako ne postoji oštra granica na istočnoj strani, to bi se područje moglo smatrati i širom okolicom Platka jer su svi glavni prilazi orijentirani na Platak i Kripanjski put koji polazi s ceste za Platak. Planinarima je to područje razmjerno malo poznato jer u njemu nema istaknutih planinarskih odredišta, a ni naselja u podnožju iz kojih bi polazili tradicionalni putovi, no vrijedno je posjeta zbog širokih vidika, lijepih livada i skrovitih šuma. Padine Crnog vrha su šumovite, a sam vrh je uzak stjenovit i travnat greben.

Jelenc je zadnji u nizu planinarima zanimljivih vrhova koji se od Snježnika pružaju prema sjeverozapadu. Sam vrh je kamenit. S vrha su lijepi vidici na kamenitu Planinu, na Guslicu koju prepoznajemo po napuštenim vojnim objektima te još dalje, na Snježnik i Risnjak. U podnožju se dobro vidi livada Lividraga.

 

 

TEŽINA IZLETA: umjereno teška staza

VISINSKA RAZLIKA: 400-600 m               

1. dan (7 h hoda + pauze): polazak iz Koprivnice u 4 h s parkirališta kod hotela Podravina. Vožnja autobusom uz jednu kraću pauzu do Crnog Luga i ulaska u Nacionalni park Risnjak. Dolazak oko 8.00 h i uspon do planinarskog doma i vrha Risnjak. Nakon povratka u dom i podužeg odmora polazak na Snježnik i spuštanje na Platak oko 18 sati. Preko dana prehrana iz ruksaka. Noćenje u Velikom domu na Platku. Dom je dobro opskrbljen jelom i pićem.

2. dan (6 h hoda + pauze): ustajanje u 7.00 h, doručak odlazak autobusom podno vrha Jelenc. Uspon do vrha, poduži odmor i silazak kružnom stazom do Crnog vrha. Povratak do autobusa.

Povratak u Koprivnicu oko 20 h.

CIJENA IZLETA: autobusni prijevoz 160 kn po osobi. Dodatno se plaća ulaznica za Nacionalni park Risnjak 25 kn i noćenje 85 kn. Ukupni troškovi 270 kn. Radi rezervacije doma prijave bez uplata neće se uvažiti.

PRIJEVOZ : autobus

POTREBNA OPREMA: obavezno planinarska iskaznica, osobna i zdavstvena, osnovna planinarska oprema (čvrste pl. cipele), štapovi za hodanje, zaštita od sunca, kiše i hladnoće, gamaše, čeona lampa, papuće ili tenisice za dom, pribor za osobnu higijenu, dovoljno vode i hrane prema osobnim potrebama.

ŽIGOVI HPO: Risnjak, Snježnik, Jelenc, Crni vrh

Pl. dom: Risnjak 

Vodič: Renato Rac, 098 643-542

Zbog vremenskih prilika program izleta se može promijeniti ili odgoditi za bolja vremena.

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti. 

NADOPUNA:

Na ovaj izlet nije potrebno nositi vreću za spavanje jer je u planinarskom domu posteljina.

Napomena uz hranu: mole se planinari da zbog higijenskih razloga i pravilnika doma ne jedu u spavaonicama. Konzumiranje vlastite hrane dozvoljeno je JEDINO NA TERASI. Ovo je komercijalni dom pa ne dozvoljavaju konzumaciju vlastite hrane u restoranu.

Ugostiteljski objekat ima dosta dobru ponudu hrane i pića, u cijenu uključeno samo prijevoz, karta u NP, noćenje i boravišna taksa, doručak u nedjelju možete si sami naručiti po dolasku u dom.

U cijenu nije uključena večera, restoran ima vrlo dobru ponudu a la carte, ali ako želite mogu pripremiti za nas povoljniju večeru na bazi cca 50 kn (npr. gulaš sa njokima, salata i desert) ali je neophodna najava pa molim prilikom upisa na izlet staviti napomenu (večera se plaća osobno u domu).

U slučaju lošeg vremena izlet se ne odgađa jedino je moguća korekcija trase i lokacija o čemu će odluku radi sigurnosti planinara donjeti vodič, u slučaju nevremena izlet se odgađa o čemu će pravovremeno biti obavjest. 

13.05.2017 - 05:00 - 20:00

 SLAP ŠUMIK (950 m)

 ČRNO JEZERO (1196 m)

Pohorje

subota, 13.5.2017.g.

 

TEŽINA: DJELOMIČNO ZAHTJEVNA STAZA (strmi uspon kraj slapa Šumik)

VISINSKA RAZLIKA: oko 700 m

POLAZAK:   autobusom u 5:00 sati s parkirališta kod hotela „Podravina“ u Koprivnici.

Dolazak u Ruše oko 8.30 sati.

USPON: (oko 6 sati) Uspon kreće na ulazu u dolinu Lobnice, te se dolinom Lobnice hoda oko 2 sata do slapova Mali Šunik i Veliki Šumik. Nastavak hoda oko 2 sata do Črnog Jezera. Nakon toga oko 1 sat do crkve Sv. Trije Kralji kraj koje je Hotel Jakec gdje ćemo imati duži odmor. Kraće odmore ćemo imati tokom hodanja otprilike svakih sat vremena.

POVRATAK: (½ sata) Silazak stazom do mjesta gdje će nas čekati autobus. Očekivani dolazak u Koprivnicu u večernjim satima.

Ukupno oko 6 – 7 sati hoda.

Cijena prijevoza autobusom:        100 kuna po osobi za članove HPD-a „Bilo“.

POTREBNA OPREMA: osnovna planinarska oprema, sklopivi štapovi za hodanje, jednodnevni ruksak za hodanje, hrana i piće, putovnica ili osobna karta.

Prijave i uplata četvrtkom u 18 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum) najkasnije do 4.5.2017. godine

VODIČ: Boris Majerus

Zbog  vremenskih prilika program izleta se može promijeniti ili odgoditi za bolja vremena.

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.

 

17.05.2017 - 18:00 - 19:30

  

Koprivnica, 27. travnja 2017.

 

SVIM PLANINARIMA
ČLANOVIMA HPD-a „BILO“ KOPRIVNICA 

temeljem članka 20. i  21. Statuta HPD-a „BILO“ Koprivnica
sazivam

IZVANREDNU SKUPŠTINU
HPD-a „BILO“

u srijedu, 17. svibnja 2017. godine u Koprivnici.


Prijedlog dnevnog reda:


1. Otvaranje Skupštine

2. Izbor Radnog predsjedništva i radnih tijela Skupštine

3. Usvajanje dnevnog reda Skupštine

4.  Izvješće o radu Nazornog odbora za 2016.

5. Rasprava o izvješću

6. Pitanja i prijedlozi

Skupština će se održati u Gradskoj vijećnici, Zrinski trg 1, s početkom u 18.00 sati

Rad Skupštine je javan, stoga joj mogu prisustvovati svi članovi HPD-a „BILO“ i drugi zainteresirani. Na Skupštini mogu odlučivati svi punoljetni članovi Društva koji su do tada platili članarinu za tekuću 2017. godinu.

Molimo Vas da se odazovete ovom pozivu kako bismo pravovaljano odlučivali o temama značajnim za naše Društvo.

S poštovanjem,                                                                                  Ivica Kušek

Predsjednik HPD „BILO“

10.06.2017 - 07:30 - 16:00

 PLANINARSKI IZLET DJECE I RODITELJA

SREDIŠNJI PAPUK, JANKOVAC (475m)

Subota, 10. lipnja 2017.

                           

Obiteljski planinarski izlet predviđen je kao obiteljsko planinarsko druženje u Parku prirode Papuk za djecu školske dobi ili iznimno djecu vrtičke dobi gdje roditelji, staratelji, bake i djedovi zajedno planinare s djecom uz pratnju vodiča. Planinarska poučna staza je kružnog oblika i traje oko 1 sat hoda + pauze, ugodna šetnja kroz šumu sa brojnim poučnim punktovima. Neophodno je da djeca budu u pratnji odrasle osobe. Neophodno je da barem jedna osoba iz obitelji bude član HPD „Bilo“ Koprivnica. Poželjno je da djeca na nogama imaju čvršću ugodnu obuću (patike baš nisu najbolji odabir), laganiju slojevitu odjeću te po potrebi sklopive štapove. Izlet je i edukativnog  karaktera gdje će se djeca kroz boravak u prirodi i kroz igru te par kratkih zanimljivih crtica i priča upoznati sa planinarenjem.  

 

Jankovac je dolina na sjevernoj strani Papuka. Na tom prostoru nalaze se livade, dva umjetna jezera, planinski izvor i iznad njega dvije špilje, a ispod doline nalazi se stijena s 30 m visokim slapom Skakavcem. Ljepotu Jankovca zapazio je vlastelin Josip Janković i tu dao iskopati umjetna jezera i sebi izgraditi grobnicu sa sarkofagom.

 

TEŽINA:     LAGANA STAZA

 

POLAZAK: autobusom u 7:30 sati s parkirališta kod hotela „Podravina“ u Koprivnici.

 

USPON:       Dolazak autobusom do Parka prirode Papuk. Obilazak park-šume Jankovac po poučnoj Grofovoj stazi uz zaustavljanja po potrebi koje će se iskoristiti za kratke edukativne planinarske crtice koje će provoditi vodiči (kako hodati u grupi, šta nosimo u ruksaku, kako se koriste planinarski štapovi, vježbe istezanja i sl.). Uz stazu vidjeti ćemo jezera, slap Skakavac, špilju sa sarkofagom i ostale znamenitosti parka uz pojašnjenje vodiča. Nakon obilaska predviđen poduži odmor uz okrijepu iz ruksaka na prekrasnoj livadi ispred planinarskog doma. Dom je dobro opremljen hranom i pićem. Nakon okrjepe i odmora nastavljamo autobusom prema ergeli Višnjica kod Slatine gdje ćemo razgledati ergelu konja na stoljetnom imanju okruženom perivojem kestena, lipa i bora. Nakon razgledavanja istog povratak u Koprivnicu.

 

POVRATAK: Očekivani dolazak u Koprivnicu oko 16:00.

                    

                     Ukupno oko 1,5 sati hoda + pauze.

 

Cijena prijevoza autobusom: 80 kuna po osobi

                                               djeca godišta do 15 godina - besplatno

                                               (+ 20 kn ulaznica u Park prirode / ulaznicu plaćaju i djeca)

 

POTREBNA OPREMA: osnovna planinarska oprema, jednodnevni ruksak za hodanje, planinarska iskaznica, zaštita od kiše i sunca, slojevita odjeća, hrana i piće po osobnim potrebama, preporuča se pošpricati dijete sprejem protiv krpelja po tjemenu i po gležnjevima. Slobodno ponesite i rekvizite (lopta, reketi za bagminton...)

 

                     Prijave i uplata isključivo četvrtkom od 18 do 19 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum) najkasnije do 8.6.2017. Napomena: prijave bez uplata neće se uvažiti!

 

VODIČI:       Renato Rac 098/643-542, Boris Majerus

 

U slučaju lošeg vremena izlet će se odgoditi za jesen.

 

 

NAPOMENA:       Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.

04.08.2017 - 22:00 - 13.08.2017 - 06:00

 DURMITOR

CRNA GORA

4. - 13. kolovoza 2017.

Durmitor je najljepša crnogorska planina gdje je tektonskim djelovanjem i erozijom, riječnom i ledenjačkom, stvoren planinski svijet fantastičnih oblika, kojeg je dobar pješak sposoban u podnožju obići za jedan dan. Uz vrhove su njihovi vjerni pratitelji – ledenjačke doline, te pregršt planinskih jezera, ovdje poznatim kao „gorske oči“. Oštri vrhovi i grebeni čine ga idealnim mjestom za planinarenje zimi i ljeti. Nije masivan poput Velebita, kružna cesta oko njegovog ruba dugačka je svega 90 km, što znači da se prostire na površini manjoj od Medvednice. Međutim, u tako relativno malom području masiva Durmitor, ima čak 48 vrhova iznad 2000m, od čega 40 preko 2100m, 27 preko 2200 m, 18 preko 2300 m, 7 preko 2400m i samo jedan preko 2500 m (Bobotov kuk); Na istom tom području ima 17 jezera iznad 1400 m, od čega 11 iznad 1500 m, 9 iznad 1600 m, 4 iznad 1700 m, dva iznad 2000m (Zeleni vir i Miloševa lokva), a najdublje je Crno jezero (49 m). Na istom tom području ima 27 markiranih i 12 nemarkiranih staza. Markiranih staza ima preko 2000 km a prolaze kroz sve dijelove Durmitora i otkrivaju sve ljepote ovog nacionalnog parka. Posebnost ovog planinarenja je u ljepoti raskošnih planinskih pejzaža, u osvajanju visina od kojih zastaje dah i s čijih vrhova se pružaju fantastični pogledi na udaljene horizonte kanjona Pive i Tare, te najviših planina Albanije, Srbije i Bosne (Prokletije, Kopaonik i Zelengora).

POLAZAK: 4. kolovoza u 22 sata s parkirališta kod hotela „Podravina“ u Koprivnici.

 Program izleta po danima: 

5.8.

subota

Dolazak u jutarnjim satima na Tjentište u Bosni i Hercegovini te podjela u dvije grupe:

- manja grupa ide na Maglić (2386 m). Uspon traje oko 4 sata, a silazak oko 3 sata u Crnu Goru u selo Mratinje. Cjelodnevna naporna tura.

- veća grupa ide autobusom u Plužine u Crnoj Gori te na vožnju brodom po Pivskom jezeru.

Grupe se sastaju u Crnoj Gori te nastavljaju vožnju na Žabljak u Planinarski Dom Nevidjen'o (1550 m).

Smještaj, večera i noćenje.

6.8.

nedjelja

Doručak.

Uspon na Prutaš (2393 m), najljepši vrh Durmitora. Uspon jednim a povratak drugim smjerom. Uspon traje 2 – 3 sata. Srednje naporna tura.

Po povratku obilazak vidikovca Ćurevac s kojeg se vidi kanjon Tare, najdublji kanjon u Europi.

Povratak, večera i noćenje.

7.8.

ponedjeljak

Doručak.

Polazak na planinu Komovi. Uspon na Vasojevića kom (2461 m).

Uspon traje 2 – 3 sata. Srednje naporna tura.

Povratak i obilazak prašume Crna poda i predivnog mosta na Đurđevića Tari.

Povratak, večera i noćenje.

8.8.

utorak

Doručak.

Uspon na Bobotov kuk (2523 m), najviši vrh Durmitora. Uspon jednim a povratak drugim smjerom. Uspon traje oko 3 sata. Srednje naporna tura.

Po povratku obilazak Crnog jezera, najljepšeg jezera na Durmitoru.

Povratak, večera i noćenje.

9.8.

srijeda

Doručak.

Uspon na Planinicu (2330 m), jedan od najljepših vidikovaca na Durmitoru.

Uspon traje 4 sata. Srednje naporna tura.

Povratak, večera i noćenje.

10.8.

četvrtak

Doručak.

Uspon na Minin bogaz (2387 m), centralni vrh Durmitora s predivnim pogledom. Uspon traje 4 sata. Srednje naporna tura.

U povratku obilazak Ledene pećine.

Povratak, večera i noćenje.

11.8.

petak

Doručak.

Polazak autobusom prema Bokakotorskom zaljevu.

Obilazak manastira Ostrog, Cetinja - grada muzeja, Nacionalnog parka Lovčen i Njegoševog mauzoleja.

Smještaj u hotelu, večera i noćenje.

12.8.

subota

Doručak.

Vožnja brodom do otoka Sveti Juraj/Đorđe i Gospa od Škpjela, obilazak grada Perasta.

Polazak autobusom prema Koprivnici predvečer.

 

POVRATAK: očekivani dolazak u Koprivnicu u jutarnjim satima 13. kolovoza.

 

 

CIJENA PROGRAMA ZA DURMITOR: 290 eura.

Cijena uključuje:
- 7 noćenja s doručkom i večerom,
- stručno vođenje s domaćim vodičem za sve dane,
ulaznice u Nacionalne parkove,
prijava i boravišna taksa za sve dane boravka,
vožnju brodom po Pivskom jezeru,
razgled manastira Ostrog, Cetinja, Njegoševog mauzoleja i Perasta,
vožnju brodićem do otoka Sveti Đorđe i Gospa od Škpjela.

Cijena ne uključuje: putno osiguranje, hranu i piće tijekom putovanja i prilikom odlaska na ture te osobnu potrošnju.

  

PRIJEVOZ: autobusom

CIJENA PRIJEVOZA ovisi o broju učesnika i biti će poznata do 1.5.:  za 30 planinara cca 660 kn
za 40 planinara cca 500 kn
za 50 planinara cca 400 kn

Cijena prijevoza je izražena za članove HPD „BILO“ s plaćenom članarinom za 2017. godinu, dok se za članove drugih planinarskih društava i klubova cijena prijevoza uvećava za 100 kn.

Organizator zadržava pravo manjih korekcija u cijeni sukladno trenutnim uvjetima u vrijeme izvršenja programa. Uplata cijene programa isključivo u eurima, a prijevoza u kunama.

 

Prijave se prihvaćaju najkasnije do 16.3.2017. isključivo uz uplatu akontacije od 100 eura, a ostatak cijene programa u eurima i cijene prijevoza u kunama moći će se uplatiti u mjesečnim ratama zaključno sa 6.7.2017. godine. Prijave bez uplate akontacije neće se uzimati u obzir.

Prilikom prijave potrebno je upisati broj telefona i e-mail adresu te izvjestiti vodiča o ozbiljnijim bolestima.

U slučaju većeg interesa, prednost pri prijavi imaju članovi HPD-a „BILO“ Koprivnica.NAPOMENE:

Izlet je predviđen samo za planinare, članove planinarskog društva s uredno plaćenom članarinom za 2017. godinu.

Molimo Vas da si prije prijave dobro provjerite termine i mogućnost sudjelovanja na izletu prema navedenom programu, a u slučaju odustanka pronađete adekvatnu zamjenu koja će preuzeti Vaše mjesto i daljnje plaćanje.

Uplatom akontacije smatra se da je planinar odlučio ići na izlet pa ne može tražiti povrat uplaćenog. Odustajanje od programa i povrat uplaćenog novca organizator može prihvatiti jedino u slučaju bolesti i sličnih nepredviđenih događaja koji prijavljenog opravdano sprečavaju da sudjeluje u izletu.

Mole se svi prijavljeni da se psihofizički pripreme za izlet prema navedenom programu i predviđenoj težini tura.

 

Za sudionike izleta koji ne mogu ili ne žele ići na cijeli program nije unaprijed predviđen alternativni program ni dodatni vodič. No, svakog dana kada smo smješteni na Žabljaku možete se odlučiti da, ukoliko Vam je prenaporno, taj dan ne idete na planiranu turu. O tome trebate dan prije obavijestiti vodiča te možete ostati kod planinarskog doma u kojem smo smješteti i provesti dan u vlastitom aranžmanu.

POTREBNA OPREMA:
- osnovna planinarska oprema (gojzerice, sklopivi štapovi, toplija i slojevita odjeća, zaštita od sunca, kiše i hladnoće, kapa i rukavice, ruksak za jednodnevne ture), 
hrana i napici po osobnoj potrebi za vrijeme vožnje autobusom i uspona na vrhove (prehrana tijekom dana nije uračunata u cijenu izleta), 
važeća putovnica i osobna iskaznica,
zdravstvena iskaznica (preporuka po mogućnosti europska zdravstvena iskaznica), 
ovjerena planinarska iskaznica za 2017. godinu.

Preporučamo uplatu putnog osiguranja u vlastitom aranžmanu.

Valuta plaćanja u Crnoj Gori je euro.

Sve ostale važne informacije vezane za izlet biti će po potrebi objavljene na web stranici www.hpd-bilo.hr. Dodatne informacije se mogu prilikom prijave dobiti od vodiča.

Prijave i uplate isključivo na sastancima četvrtkom, od 18 do 19 sati, u društvenoj prostoriji, Šenoina 1, Koprivnica (podrum).

VODIČ: Tatjana Jurić, 091 5395152 

VAŽNO: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu, vremenske prilike te u slučaju nepredviđenih okolnosti.

 

KALENDAR

  P U S Č P S N
14
 
 
 
 
 
1
 
2
 
15
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
16
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
18
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 

Najnovije fotke

Tko je online

Trenutno su online 0 korisnika i 2 gosta.