You are herePaklenica i Anića kuk (712 m)

Paklenica i Anića kuk (712 m)


By Antonija - Posted on 15 Svibanj 2017

Datum i vrijeme: 
01.07.2017 - 02:00 - 08.07.2017 - 01:30

 JUŽNI VELEBIT – NACIONALNI PARK PAKLENICA

Anića kuk (712 m)

1. srpnja 2017. (subota)

 

Nacionalni park Paklenica se prostire na površini od 95 km², na južnim obroncima Velebita, ispod najviših vrhova Vaganskog vrha (1757m) i Svetog brda (1753 m). Obuhvaća područje bujičnih tokova Velike i Male Paklenice, odnosno njihove prepoznatljive kanjone okomito urezane u južne padine Velebita, te širi okolni prostor. Na relativno malom području susreće se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda. Raznolikost živog svijeta je uvjetovana klimatskim karakteristikama ali i bogatom i raznolikom geološkom prošlosti.

Prepoznatljiva obilježja Nacionalnog parka Paklenica su autohtone šume crnog bora, nekoliko tipova bukovih šuma, i duboki kanjoni s potocima – bujičnjacima Velika i Mala Paklenica. Širi prostor NP Paklenica odlikuje se i bogatom i raznolikom kulturnom baštinom.

Anića kuk je najveća stijena na Velebitu i najznamenitija stijena u Hrvatskoj. Stijena je viša od 300 metara, a među alpinistima je glasovita po svojoj razvedenosti, brojnim penjačkim problemima i prevjesima. Osobito se ističe njezin prepoznatljiv prevjesni klin. U podnožju Anića kuka je zelena livada Anića luka s izvorom.

 

TEŽINA IZLETA: lagana staza, zahtjevna dionica uspona na Anića kuk

VISINSKA RAZLIKA: 600 m

(6 h hoda + pauze): polazak iz Koprivnice u 2:00 h s Lidlovog parkirališta. Vožnja autobusom uz pauze po potrebi do Starigrad Paklenica odnosno ulaska u NP. Uspon poučnom stazom Velika Paklenica do vrha Anića kuk. Radi zahtjevnosti završnog dijela uspon na vrh po dogovoru sa vodičem, ostatak grupe čeka silazak. Nastavak trase do špilje Manita peć (za obilazak preporuća se toplija odjeća). Nastavak preko šumarske kuće Lugarnice (predviđen poduži odmor – lugarnica opremljena hranom i pićem) do planinarskog doma Paklenica.  Nakon odmora u domu povratak poučnom stazom Velika Paklenica do busa.

Zanimljivosti na stazi:  paklenički mlinovi, kanjon Velike Paklenice, krške pojave, flora i fauna krša, slapovi potoka, penjalište, stijena Anića kuk, špilja Manita peć. Nakon izlaza iz NP poduži odmor u Starigradu uz neizostavno kupanje tko želi. Kasni povratak u Koprivnicu uz stajanja po potrebi.

Povratak u Koprivnicu oko 1:30 h u noći.

CIJENA IZLETA: autobusni prijevoz 200 kn po osobi.

OSTALI TROŠKOVI: ulaznica u NP Paklenica 30 kn, ulaznica u špilju Manita peć 20 kn

PRIJEVOZ : autobus

POTREBNA OPREMA: obavezno planinarska iskaznica, osobna i zdavstvena, osnovna planinarska oprema (čvrste pl. cipele), štapovi za hodanje, zaštita od sunca, kiše, čeona lampa, dovoljno vode i hrane prema osobnim potrebama, po želji oprema za kupanje.

ŽIGOVI HPO: Anića kuk (712 m);  Žig planinarskih kuća: Planinarski dom Paklenica (480 m)

Vodič: Renato Rac, 098 643-542

 

Prijave i uplate četvrtkom, najkasnije do 29.6. u 18 sati, u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum).

Zbog vremenskih prilika program izleta se može promijeniti ili odgoditi za bolja vremena.

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.

U slučaju lošeg vremena izlet se ne odgađa jedino je moguća korekcija trase i lokacija o čemu će odluku radi sigurnosti planinara donjeti vodič, u slučaju nevremena izlet se odgađa o čemu će pravovremeno biti obavjest. 

KALENDAR

  P U S Č P S N
19
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
20
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
21
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
23
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Najnovije fotke

Tko je online

Trenutno su online 0 korisnika i 1 gost.