You are hereOBAVIJEST HPS-a: Troškovi spašavanja u inozemstvu

OBAVIJEST HPS-a: Troškovi spašavanja u inozemstvu


By Antonija - Posted on 01 Studeni 2016

 Koprivnica, listopad 2016.                             

 

                     OBAVIJEST

 

SVIM ČLANOVIMA HPD-a „BILO“: VISOKOGORCIMA I PLANINARIMA KOJI POVREMENO PLANINARE U INOZEMSTVU

 

Poštovani,

 

Hrvatsko planinarsko društvo „BILO“ primilo je od Hrvatskog planinarskog saveza obavijest o temi Troškovi spašavanja u inozemstvu te naputke oko načina osiguranja.

Istu obavijest prenosimo u cijelosti:

 

„HPS ima saznanja da se ovog ljeta u talijanskim i austrijskim alpama, helikopterom spašavalo dvojicu hrvatskih planinara i troškovi tih akcija iznosili su preko 22.000 Eura koje će nažalost, oni morati platiti, jer nisu bili osigurani za troškove spašavanja. Prije sedam godina Savez je upoznao svoje članice s problematikom osiguranja za troškove spašavanja u inozemstvu i na tu temu proveo anketu među svojim članicama. Njen rezultat pokazao je da tek 10-15% članstva planinari u inozemstvu, da nije prihvatljivo solidarno uključivanje ostalih 25.500 do 27.000 članova koji ne planinare izvan Hrvatske, odnosno da se cijena takve police uključi u iznos svih godišnjih članskih markica, jer bi se u tom slučaju njena cijena otkupa od HPS-a povećala gotovo osam puta. Visina premije ovisi o procjeni rizika i broju osiguranih osoba, pa je računica bila još izrazitije nepovoljnija, ako bi se za tu svrhu osiguralo samo one koji to žele. Većina članstva koja odlazi u inozemne planine taj rizik rješava upisom u neki od velikih europskih planinarskih saveza (može i putem interneta), a uprkos njihove brojnosti članstva i 20 puta veće od HPS-a, godišnja članarina koja uz ostale povlastice uključuje i troškove spašavanja, iznosi visokih 50-60 Eura, što je neusporedivo povoljnije od toga da sami plaćate spašavanje, ako se dogodi nesreća. U tom smisku, molimo da članstvo koje planinari u inozemstvu, upoznate sa ovom obaviješću te im skrenete pozornost da vode brigu o osiguranju u slučaju spašavanja bilo na opisan način ili izravnom uplatom povoljne posebne premije za tu svrhu (dnevna, višednevna) u pojedinim alpskim središtima za to područje.“

 

U slučaju potrebe dodatnih pojašnjenja po navedenoj obavijesti molimo da kontaktirate direktno Ured HPS-a, vodstvo našeg Društva ili voditelja Sekcije visokogorskih planinara. 

 

 

Planinarski pozdrav,

Ivica Kušek
Predsjednik HPD-a „BILO“

 

 

PrilogVeličina
Obavjest visokogorci 2016.pdf372.43 KB

KALENDAR

«  

Week of Svibanj 8 2017

  »
Vrijeme   P U S Č P S N
Cijeli dan
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
05:00
 
 
 
 
 
 

Najnovije fotke

Tko je online

Trenutno su online 0 korisnika i 0 gosta.