You are hereGalleries / Antonija's Galleries / OŠ Đuro Ester: Ravni Dabar 19. i 20. 5. 2012.

OŠ Đuro Ester: Ravni Dabar 19. i 20. 5. 2012.


By Antonija - Posted on 14 Siječanj 2013

Oduševljeni prvim susretom s Ljepotama Velebita

O Velebitu su učenici slušali priče od starijih planinara i prijatelja prirode, redovite su televizijske emisije o njegovim vrletima, kukovima, točilima i drugim prirodnim tvorevinama, dive mu se iz daljine dok s roditeljima putuju na more, ali uzbuđenje koje su pokazali u travnju kada smo im Zoran Pintarić i ja priopćili vijest da je realizacija dvodnevnog izleta na Dabarske kukove moguća i sasvim izgledna bilo je neizrecivo.

U rano subotnje jutro 19. svibnja 2012. krenuli smo put Zagreba i dalje preko Baških Oštarija našem zanimljivom cilju: Ravnom dabru. Skupilo se četrdeset učenika koji od uzbuđenja nisu mogli dočekati autobus. Nakon kratkog stajanja na odmorištu kod Sesveta te zatim u Gospiću krenuli smo prema selu Ravni dabar.

Autobus je stao na proširenju pored ceste, a mi smo nekoliko kilometara pješačili do planinarskog doma koji se nalazi ispod kuka Čelinac na 723 metra nadmorske visine. Učenici su bili oduševljeni domom, gostoljubivošću domara Mile Prpića te prekrasnom prirodom. Nakon ručka kratko smo se odmorili, a zatim smo organizirali obilazak groblja u Crnom dabru te okolice doma. Šetnja je bila zanimljiva, a prirodne ljepote kao što su mala točila sa vodenjacima, tragovi divljih životinja u blatu, srušene stare kuće, kukovi u daljini, mir i tišina planine su nas oduševile. Nakon povratka nekoliko mi je učenica osmih razreda pomoglo ispeći palačinke, skuhati hrenovke te pripremiti čaj i sok. Od silnog uzbuđenja san na oči većini učenika nije dolazio pa su u velikom broju izlazili izvan doma gledati zvijezde, uživali su u tišini, gledali su planinare što su spavali u šatorima pored doma, David Glavica je čak odlučio zasvirati gitaru te se zaorila i pjesma. Uskoro je prošla i ponoć, ali većina učenika nije spavala već se zabavljala i uživala u svojim dječjim aktivnostima, a jutro je prebrzo došlo.

Nakon obilnog doručka na svježem velebitskom zraku odlučili smo planinariti prema Visibabi što je trajalo oko četiri sata. Puni uzbuđenja, ali sada već i prilično umorni vratili smo se u dom. Ručali smo špagete nakon čega smo pospremili stvari i uputili se pješke prema autobusu.

Za kraj smo posjetili rodnu kuću i muzej Nikole Tesle u kojem smo naučili nekoliko zanimljivosti iz njegovog života. S nadom da ćemo i slijedeće godine doživjeti ovakvo uzbuđenje vraćamo se u Koprivnicu puni priča i doživljaja. Svi su učenici rekli da im je ovo vrijedno i nezaboravno iskustvo.

Miroslav Kanisek, prof.

KALENDAR

  P U S Č P S N
19
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
20
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
21
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
23
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Najnovije fotke

Tko je online

Trenutno su online 0 korisnika i 1 gost.