You are hereJužni Jadran

Južni Jadran


By Antonija - Posted on 18 Svibanj 2017

Datum i vrijeme: 
15.06.2017 - 00:00 - 17.06.2017 - 00:00

 JUŽNI JADRAN: OTOK HVAR - Sveti Nikola (626 m)

 BIOKOVO I ZAGORA: Rilić – Sv. Ilija (773 m),
Drveničke stine - vrh Sokolić (788 m)

DALMATINSKA ZAGORA: Kozjak kod Kijeva
– vrh Bat (1206 m)

 

15. - 17. lipnja 2017. (četvrtak - subota)

                                   

Bat je najviši vrh Kijevskog Kozjaka. S vrha u dubinu sjeverno i istočno spušta se stijena visoka oko 150 metara. Nekoliko desetaka metara sjevernije od glavnoga vrha nalazi se velik metalni križ okrenut prema Kijevu.

Sv. Nikola, najviši vrh otoka Hvara, treći je po visini otočni vrh u Hrvatskoj. Na vrhu je slikovita kapela sv. Nikole iz 15. stoljeća i povelik kameni križ. Osnovnu crtu reljefu cijeloga otoka daje planinski greben duž južne strane otoka sa strmim stjenovitim padinama. Najviši vrhovi otoka nalaze se povrh južne obale, od Zavale do Sv. Nedjelje.

Sv. Ilija nalazi se neposredno iznad Gradca, na brdu Grabovici. Zahvaljujući svojemu položaju nadnesenom nad more, pregledan je vidikovac na obalu.

Sokolić je najviši vrh Drveničkih stina. Vrh je zbog krševitog terena vrlo teško pristupačan, premda se ne odlikuje velikom visinom. S primorske strane greben se strmim stijenama obrušava u dubinu, dok je kontinentalna strana nešto blaža i pokrivena mediteranskom šumom.

 

POLAZAK:  Autobusom u četvrtak ujutro u 3:00 sata s parkirališta ispred Lidla u Koprivnici.

                     Vožnja, uz zaustavljanja po potrebi, do Rastoka kod Slunja. Nakon razgledavanja jezera i slapova nastavak puta do grada Knina. Uspon na kninsku tvrđavu. Nastavak puta do Kijeva.

 PRVI DAN:

 

TEŽINA: umjereno zahtjevna staza

 

VISINSKA RAZLIKA: oko 600 m

USPON (2,5 sati hoda):  od Kijeva počinje uspon po planinarskoj stazi do vrha Bat (1206 m) gdje je predviđen poduži odmor uz okrijepu iz ruksaka. Silazak po istoj stazi do busa.

                      

Vožnja autobusom do Gradca prije Ploča. Po dolasku u Gradac gdje noćimo, slobodno za osobne programe, po želji moguće kupanje. Za vlastitu pripremu hrane na raspolaganju su  kuhinje sa punom opremom. Sanitarije zajedničke. Cijena noćenja od 75 kn po osobi po danu plaća se direktno na objektu.

 

DRUGI DAN:

 

Buđenje u 5.00. Doručak i polazak na vrh Rilić – Sv. Ilija (773 m) odmah iznad Gradca. Uspon oko 2,5 sati hoda + pauze. Staza srednje zahtjevna. Tko ne želi, može ostati u apartmanu do povratka grupe. Silazak istom stazom. Nakon odmora polazak busom do trajektne luke Drvenik, transfer trajektom i našim busom na otok Hvar.

Uspon oko 2,15 sati hoda + pauze na najviši vrh otoka Hvara – Sv. Nikola 626 m. Staza umjereno zahtjevna radi izloženosti suncu. Nakon odmora na vrhu, povratak istim putem  do autobusa. Nastavak puta busom do Starog Grada ili do grada Hvara (prema dogovoru grupe). Slobodno za vlastite potrebe. U kasnim noćnim satima povratak u Gradac, večera u vlastitom angažmanu i noćenje.   TREĆI DAN:

 

Buđenje u 7.00. Doručak i prijevoz busom do Drvenika. Uspon prvo turističkom stazom do prijevoja, dalje planinarskom stazom do vrha  Drveničke stine - vrh Sokolić (788 m).  

Uspon traje oko 3.00h. Težina staze: turistička staza – lagana, pogodna za sve planinare, grebenski put do vrha – zahtjevno. Povratak istom stazom. Tko ne želi može se spustiti od prijevoja do Drvenika i pričekati ostatak grupe. Nakon odmora i ručka iz ruksaka ili usputno prema dogovoru grupe sa vodičem, nastavak puta prema Koprivnici, uz usputna stajanja prema potrebi.

 

POVRATAK:    Očekivani dolazak u Koprivnicu u kasnim noćnim satima subote na nedjelju.

 

CIJENA PRIJEVOZA:        450 kn (autobus)

                                      Kod prijave obvezna uplata akontacije od 200 kn

 

OSTALI TROŠKOVI:         150 kn (noćenje) – plaćanje direktno u objektu

  

Prijave i uplata vodiču četvrtkom u 18 sati u prostoriji Društva, Šenoina 1 (podrum) najkasnije do 8.6.2017. Prijave bez uplate akontacije neće se uzimati u obzir. U slučaju odustajanja akontacija se ne vraća osim u iznimnim slučajevima prema Pravilniku Sekcije za izlete.

 POTREBNA OPREMA:  osnovna planinarska oprema, jednodnevni ruksak, štapovi za hodanje, zaštita od sunca i kiše, hrana po osobnim potrebama i dovoljno vode (obratite pažnju da je prvi dan praznik), planinarska iskaznica i obilaznica, osobna iskaznica, zdravstvena iskaznica.

 

HRVATSKA PLANINARSKA OBILAZNICA:   Drveničke stine - vrh Sokolić (788 m)

                                       OTOK HVAR – Sv. Nikola (626 m)

    Biokovo i Zagora: Rilić - Sv. Ilija (773 m)

   Dalmatinska zagora: Kozjak kod Kijeva – vrh Bat (1206 m)

 

VODIČ:   Renato Rac 098/643-542

NAPOMENA:       Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da ima plaćenu članarinu za tekuću godinu, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti.

U slučaju lošeg vremena izlet se ne odgađa jedino je moguća korekcija trase i lokacija o čemu će odluku radi sigurnosti planinara donjeti vodič.

Na ovaj izlet nije potrebno nositi vreću za spavanje jer su apartmani dobro opremljeni, u cijenu izleta nije uključena prehrana.

 

 

KALENDAR

  P U S Č P S N
19
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
20
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
21
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
23
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Najnovije fotke

Tko je online

Trenutno su online 0 korisnika i 1 gost.