You are hereGORSKI KOTAR: Snježnik, Veliki Risnjak, Jelenc i Crni vrh

GORSKI KOTAR: Snježnik, Veliki Risnjak, Jelenc i Crni vrh


By Antonija - Posted on 30 Ožujak 2017

Datum i vrijeme: 
06.05.2017 - 04:00 - 07.05.2017 - 20:00

 GORSKI KOTAR

Snježnik (1505 m), Veliki Risnjak (1528 m), Jelenc (1442 m) i Crni vrh (1335 m)

6. i 7. svibanj 2017. (subota i nedjelja)

 

Risnjak zauzima dominantan položaj u Gorskom kotaru te je uz Klek naš najmarkantniji vrh. Područje Risnjaka je još 1953.g. proglašeno nacionalnim parkom zbog očuvane prirode iskonske ljepote. Granice parka obuhvaćaju i izvor Kupe te vrh Snježnik. Zabranjen je bilo kakav utjecaj čovjeka na prirodu pa se posjetitelji mole da poštivanjem zaštitnog režima pridonesu očuvanju tog nedirnutog kutka naše domovine.

Snježnik je slikoviti kameniti greben okružen strmim livadama. Ime je dobio po velikim količinama snijega koji se, unatoč blizini mora, zadržava sve do kasnog proljeća. U neposrednoj blizini vrha nalaze se prirodna staništa krškog runolista, a 16 m ispod vrha je planinarska kuća Snježnik, na žalost, u vrlo lošem stanju. Vršno područje Snježnika obuhvaćeno je granicama Nacionalnog parka Risnjak.

Crni vrh ubraja se među vrhove istočnog dijela skupine Obruča jer se izdiže u području koje je prirodan nastavak niza vrhova iznad Grobničkog polja. Kako ne postoji oštra granica na istočnoj strani, to bi se područje moglo smatrati i širom okolicom Platka jer su svi glavni prilazi orijentirani na Platak i Kripanjski put koji polazi s ceste za Platak. Planinarima je to područje razmjerno malo poznato jer u njemu nema istaknutih planinarskih odredišta, a ni naselja u podnožju iz kojih bi polazili tradicionalni putovi, no vrijedno je posjeta zbog širokih vidika, lijepih livada i skrovitih šuma. Padine Crnog vrha su šumovite, a sam vrh je uzak stjenovit i travnat greben.

Jelenc je zadnji u nizu planinarima zanimljivih vrhova koji se od Snježnika pružaju prema sjeverozapadu. Sam vrh je kamenit. S vrha su lijepi vidici na kamenitu Planinu, na Guslicu koju prepoznajemo po napuštenim vojnim objektima te još dalje, na Snježnik i Risnjak. U podnožju se dobro vidi livada Lividraga.

 

 

TEŽINA IZLETA: umjereno teška staza

VISINSKA RAZLIKA: 400-600 m               

1. dan (7 h hoda + pauze): polazak iz Koprivnice u 4 h s parkirališta kod hotela Podravina. Vožnja autobusom uz jednu kraću pauzu do Crnog Luga i ulaska u Nacionalni park Risnjak. Dolazak oko 8.00 h i uspon do planinarskog doma i vrha Risnjak. Nakon povratka u dom i podužeg odmora polazak na Snježnik i spuštanje na Platak oko 18 sati. Preko dana prehrana iz ruksaka. Noćenje u Velikom domu na Platku. Dom je dobro opskrbljen jelom i pićem.

2. dan (6 h hoda + pauze): ustajanje u 7.00 h, doručak odlazak autobusom podno vrha Jelenc. Uspon do vrha, poduži odmor i silazak kružnom stazom do Crnog vrha. Povratak do autobusa.

Povratak u Koprivnicu oko 20 h.

CIJENA IZLETA: autobusni prijevoz 160 kn po osobi. Dodatno se plaća ulaznica za Nacionalni park Risnjak 25 kn i noćenje 85 kn. Ukupni troškovi 270 kn. Radi rezervacije doma prijave bez uplata neće se uvažiti.

PRIJEVOZ : autobus

POTREBNA OPREMA: obavezno planinarska iskaznica, osobna i zdavstvena, osnovna planinarska oprema (čvrste pl. cipele), štapovi za hodanje, zaštita od sunca, kiše i hladnoće, gamaše, čeona lampa, papuće ili tenisice za dom, pribor za osobnu higijenu, dovoljno vode i hrane prema osobnim potrebama.

ŽIGOVI HPO: Risnjak, Snježnik, Jelenc, Crni vrh

Pl. dom: Risnjak 

Vodič: Renato Rac, 098 643-542

Zbog vremenskih prilika program izleta se može promijeniti ili odgoditi za bolja vremena.

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da prihvaća ovaj program, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu sa planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa izleta obzirom na objektivne okolnosti na terenu te u slučaju nepredviđenih okolnosti. 

NADOPUNA:

Na ovaj izlet nije potrebno nositi vreću za spavanje jer je u planinarskom domu posteljina.

Napomena uz hranu: mole se planinari da zbog higijenskih razloga i pravilnika doma ne jedu u spavaonicama. Konzumiranje vlastite hrane dozvoljeno je JEDINO NA TERASI. Ovo je komercijalni dom pa ne dozvoljavaju konzumaciju vlastite hrane u restoranu.

Ugostiteljski objekat ima dosta dobru ponudu hrane i pića, u cijenu uključeno samo prijevoz, karta u NP, noćenje i boravišna taksa, doručak u nedjelju možete si sami naručiti po dolasku u dom.

U cijenu nije uključena večera, restoran ima vrlo dobru ponudu a la carte, ali ako želite mogu pripremiti za nas povoljniju večeru na bazi cca 50 kn (npr. gulaš sa njokima, salata i desert) ali je neophodna najava pa molim prilikom upisa na izlet staviti napomenu (večera se plaća osobno u domu).

U slučaju lošeg vremena izlet se ne odgađa jedino je moguća korekcija trase i lokacija o čemu će odluku radi sigurnosti planinara donjeti vodič, u slučaju nevremena izlet se odgađa o čemu će pravovremeno biti obavjest. 

PrilogVeličina
Risnjak 2017.pdf695.14 KB

KALENDAR

  P U S Č P S N
19
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
20
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
21
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
23
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Najnovije fotke

Tko je online

Trenutno su online 0 korisnika i 0 gosta.