You are hereBoč – Štajerski Triglav

Boč – Štajerski Triglav


By Antonija - Posted on 30 Svibanj 2011

Ponovno prekrasno jutro, sunce i neumorni planinari. Za razliku od prošlog tjedna na Kleku, sada krećemo put Europe, u Sloveniju, na Boč. Autobus nas vodi preko Varaždina, graničnog prijelaza Dubrava Križovljanska, Ptuja i Slovenske Bistrice gdje skrećemo u Zgornje Poljčane. To je selo nedaleko mjesta Poljčane, smješteno između rječice Dravinje na sjeveru i planine Boč na jugu. Približavajući se Poljčanama iz autobusa vidimo Boč kao na dlanu. Sve oko nas je ravnica, samo tamo iza Boča naziru se visoke planine. Tko bi rekao da je to jedan od vrhova Karavanki? U stvarnosti to je jedan od zadnjih vrhova Karavanki koje se preko Donačke gore i Maceljske gore spuštaju u Panonsku nizinu. Domaće stanovništvo Boč nazivaju Štajerski Triglav iako je zapravo „dvoglav“ jer ima dva približno jednaka vrha međusobno udaljena pet minuta hoda. Cijelo područje Boča zaštićeno je kao park prirode u kojem se nalazi i rijetko stanište zaštićene velikonočnice (Pulsatilla grandis).

Na parkingu kod groblja izlazimo i nakon kave u obližnjem restoranu krećemo cestom preko potoka Bela, između kuća, pa ponovno asfaltnom cestom do početka šume gdje kod parkirališta počinje uspon šumskom poučnom stazom Detičkova pot. U početku se staza diže dosta strmo. Uz put su oznake rijetkih vrsta bilja i drveća. Dolazimo do Finžgarjevega križa koji je podignut u znak sjećanja na lovca koji je tu nehotice ubijen od kolege pratioca. Staza dolazi do raskršća gdje skrećemo u smjeru špilje Balunjača. Strmi put vodi uz stijene i djelomično je osiguran sajlama jer je poslije kiše jako klizak. Dolazimo do ograde vojnog područja na vrhu kojeg se nalazi odašiljač. Nakon pet minuta stižemo do vrha Boča (978 m) na šumskoj padini obrasloj drvećem. Na vrhu se nalazi 20 metarska razgledna piramida na koju se strmim polukružnim stepenicama uspinju oni uporniji. Uspon na vrh nagrađen je prekrasnim pogledom do dragog domaćeg Sljemena na jugu, Savinjskih i Julijskih Alpa na zapadu te duboko u Panonsku nizinu na istoku.

Nakon kraćeg odmora i utiskivanja žigova spuštamo se šumskom stazom do planinarskog doma na Boču (698 m). Dom je smješten na prostranoj padini zapadnog dijela Boča. U blizini se nalazi crkvica sv. Miklavža iz početka 16. stoljeća. Prvi dom sagrađen je još davne 1899. a novi 1930. godine. Obnovljen je 1979. godine. Do doma vodi asfaltirana cesta, otvoren je svaki dan i ima oko 100 sjedećih mjesta i 50 mjesta za spavanje. Od doma je lijep pogled na vrh Boča sa telekomunikacijskim tornjem i vidikovcem.

Slijedi zasluženi odmor uz fini domaći gulaš ili pak hranu iz ruksaka. U domu vesela grupa Slovenca proslavlja 60 rođendan jedne simpatične gospođe pa uz harmoniku imamo priliku i zaplesati.

Povratak od doma preko Baba do polazne točke prolazi šumskom stazom mjestimično posutom siparom pa ima i dosta nezgodnih klizanja. Grmljavina koja se opasno približavala sa sjeverozapada potakla nas je da ubrzamo korak. Ipak svi sretno, bez kiše, stižemo do autobusa koji nas čeka na parkiralištu u Zgornjim Poljčanama.

Uz put autobusom skrećemo do dvorca Štatenberg kojeg razgledavamo. Dvorac je među najljepšim baroknim zdanjima u Sloveniji a dao ga je izgraditi od 1720. do 1740. godine grof Franc Dizma Attems na uzvisini iznad rječice Dravinje u blizini Makole.

Proljetni pljusak sustiže nas oko Varaždina ali nas Koprivnica dočekuje vedra i već prije osvježena.

Stjepan Cikač

KALENDAR

  P U S Č P S N
19
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
20
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
21
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
23
29
 
30
 
31
 
 
 
 
 

Najnovije fotke

Tko je online

Trenutno su online 0 korisnika i 1 gost.